Hans Lenders

creatief, cultureel, concept-bedenker, uitvoerder en maker

De Steriele Tuin – Kunstinstallatie (Projectleider)

2020 – 2022
Projectleider voor realisatie van de permanente kunstinstallatie op het dakterras van het hernieuwde museum.

Kunstenaar/ botanicus Stefan Cools en landschapsarchitecte Sandra van den Beuken hebben in opdracht van museum van Bommel van Dam de permanente kunstinstallatie ontwikkeld voor op het nieuwe dakterras. Hun hebben gereageerd op de maatschappelijke vraagstelling: hoe kan het museum en kunst bijdrage aan een verbeterde vergroening, een leefbaarder stadsklimaat, geluk en gezondheid?

De Steriele Tuin op het dakterras stelt vragen bij dit manipuleren van planten, puur voor ons visueel genot. Is een tuin er alleen voor ons genoegen en staan wij daarmee boven de natuur? De twee tuindelen functioneren als twee kanten van de medaille: aan de ene kant zijn de gemanipuleerde steriele planten te zien, zoals wij mensen die graag zien. Aan de andere kant groeien de oorspronkelijke varianten van deze plantensoorten, zoals de meeste insecten die het liefst aantreffen.

Ga vooral zelf op onderzoek uit naar de verschillen tussen de twee delen: aan welke kant hoor je de meeste insecten zoemen? Waar zie je vraatsporen aan bloem en plant? Aan welke kant geuren de bloemen het meest intens? En stel je de vraag: wie voelt zich welkom in jouw tuin?

Fotografie: Museum van Bommel van Dam

De Steriele Tuin – interactie
Plaatsing plantenbakken op dakterras
De Steriele Tuin – binnen installatie

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 Hans Lenders

Thema door Anders Norén